Header Ads

Fecira (Belgesel)



"Dersim´de 1938´de yaşanan acılar günümüzde bir hatıradan mı ibaret? Dersim, barajlarla soluğu kesilmiş Munzur, tarihiyle, coğrafyasıyla bölge halkının hayatını bugün nasıl etkiliyor? Belgesel bu soruların cevabını Şakak köyünde yaşayan Besna, kızı Devrim ve Melek´in gündelik hayatlarından kesitler sunarak veriyor. film, mevsim geçişlerinin kadınların hayatlarındaki yerini onların doğal halleriyle anlatıyor ve soru sorulmaksızın paylaşılan anlatılarla beslenerek röportaj üzerine kurulu belgesel kurgusunun dışında bir yapıda ilerliyor."

Fecira, Kürtçe’nin Kırmançki lehçesinde “günün ilk ışığı” anlamına gelir ve kadın ismi olarak kullanılır. Kadının da güneşle benzer şekilde hayatı yaratma gücüne sahip olmasından yola çıkarak belgesele bu isim konulmuştur.

Fecira, doğallığında gelişen sohbetler, günlük yaşam ve soru sorulmaksızın paylaşılan anlatılarla beslenerek röportaj üzerine kurulu belgesel algısının dışında bir yapı izliyor. Belgeselde, artık kimsenin görmezden gelemeyeceği Dersim 1938’de yaşanan acıların sadece kötü hatıralardan ibaret olmadığı, baskılar, barajlar, birbirinden uzakta yaşamak zorunda kalan aile bireyleri ve yalnızlık ile günümüzde de bu acıların baki olduğu gerçeğinin gösterilmesi amaçlanıyor. Fecira, doğanın devinimleri ve mevsimlerin, kadınların hayatları içindeki şekillenişini anlatmak üzere yola çıkıyor.


Künye

Derhêner / Yönetmen: PÎRAN BAYDEMÎR

Pirebestîş / Kurgu: REŞAT AYAZ

Hatkara Hunerî / Sanat Yönetmeni: FÎKRET TEKAY 

Reng Raştiş / Renk Düzenleme: HAMDÎ AKYOL 

Veng / Ses: MÎR MUSTAFA BAYDEMÎR

Grafîk / Grafik: FIRAT ŞAHÎN 

Wext/ Süre: 40‘ 

Ser / Yıl : 2013

Fecîra'nın Şimdiye kadar seçildiği Festivaller...

32 Uluslararası İstanbul film festivali

3.Nar Film Festivali 

3.Filmamed Belgesel Film Festivali

8.Sinemardin Uluslararası Mardin Film Festivali

Documentarist - 6. İstanbul Belgesel Günleri

Kolombiya deki Beeld voor Beeld Film Festivali-2013

Duhok International Film Festival-2013

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü.

4. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali

8. London Kurdish Film Festival


Powered by Blogger.